15. 3. 2008

Piatok 14.3.: Militantná demokracia vs. Nepriatelia demokracie 1:0

Udalosti v Nitre 14.3. znamenajú ďalší bod pre politiku aktívnej a preventívnej ochrany demokracie, známej pod konceptom militantnej demokracie, ktorému sa blog Nepriatelia demokracie venuje. Pochod proti drogám v Nitre, ktorý ohlásil Juraj Vaňo, a ktorý chceli už tretí rok zorganizovať nitrianski aktivisti militantnej nacionálne-socialistickej leaderless siete Národný odpor Slovensko, polícia rozpustila, v protiklade napríklad s udalosťami v Modre v roku 2005, takpovediac veľmi šikovným ťahom; ráno pred jeho konaním zadržala jeho ohlasovateľa pre podozrenie z prečinu výtržníctva a ublíženia na zdraví a nepustila ho počas celej doby, kedy sa mal pochod konať. Na mieste potom odmietla uznať štyroch aktivistov, ktorí tvrdili, že sú poverení organizáciou pochodu v prípade neúčasti ohlasovateľa, keďže podľa polície a zástupcu mesta mal ohlasovateľ určiť organizátorov priamo na mieste konania pochodu. Sem sa ale nedostavil. Pochod preto ani nezačal a po hodine začala polícia radikálov po malých skupinkách púšťať domov. Toto veľmi elegantné riešenie problému využitia obmedzených legislatívnych možností, ako zastaviť sebaprezentáciu najsilnejšieho nacionálne-socialistického hnutia v krajine, sa pritom uskutočnilo paradoxne v Nitre, ktorá je okrem silného postavenia pravicových radikálov (a neonacistických hooligans) známa i minulými excesmi policajných orgánov v prípade riešenia niektorých známych káuz. Od Hedvigy Malinovej až po ďalšie tristné riešenie útoku pred Starým divadlom.

Rozšírená reportáž TA3 o udalostiach v Nitre tu

Samotné zadržanie Juraja Vaňa, akokoľvek je teraz bezpredmetné skúmať jeho opodstatnenosť, je zaujímavé predovšetkým tým, že sa udialo ráno pred začiatkom pochodu. Môžme nechať stranou motiváciu polície, prečo sa rozhodla predviesť ohlasovateľa pochodu, či sa naozaj dopustil výtržníctva alebo nie, z hľadiska skúmania reakcie demokracie na subverzívne aktivity jej nepriateľov je totiž kľúčovou motívacia polície, kedy Juraja Vaňa predviesť. Načasovanie jednoznačne pôsobí mimoriadne cielene a zdá sa, že polícia mohla mať premyslené jeho dôsledky. V každom prípade sa jej podarilo zastaviť pochod ešte pred jeho začiatkom, čím nielen znemožnila Národnému odporu a sympatizantom iných krajne pravicových skupín pochodovať Nitrou, ale zároveň zasiahla proti tejto organizácii na jej tradične najvýznamnejšej verejnej akcii počas roka, pochodu proti drogám, ktorý sa už po tretí rok mal konať v období výročia Slovenského štátu.

Nepriatelia demokracie sledovali Pochod proti drogám v piatok 14.3.

Na krajne pravicových diskusných fórach sa už objavujú nielen pobúrené reakcie, ale i skepsa k ďalšej organizácii "pochodov proti drogám":
Je to smutné,že máme POLICAJNY ŠTAT!Organizátor pochodu bol ráno zadržaný,prehliadky a legitimácie samozrejmosťou...
K tej antife-v Nitre žiadna neni to len internetové detičky sa na niečo hrajú.Ale mám dojem,že toto bol posledný pochod proti drogám(resp. Nebol)
Najväčšia ohlasovaná akcia slovenskej ultrapravice za ostatné obdobie tak skončila fiaskom. Demokracia vs. jej nepriatelia 1:0.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ať si o Národním odporu myslím co chci negativního, tak policení zvůle, šikana a účelové předvádění osob mé sympatie nemají. Budťo to mělo být transparentně zakázáno předem, zákázáno na místě pro porušování zákona a nebo to mělo v klidu proběhnout.

Všichni v ČR i SR víme, že dnes se tak chovají vůči Národnímu odporu, ale nějaký Paroubek, Topolánek či Fico či jejich obdoby na místní úrovni se takto budou chovat vůči komukoliv v případě, že si budou myslet, že jim to vynese politické body.