14. 3. 2008

Pochod krajnej pravice v Nitre končí fiaskom. Šesť radikálov je predvedených

Ohlasovaný pochod proti drogám v Nitre, najväčšia pripravovaná akcia slovenskej ultrapravice za ostatný čas, končí fiaskom. Jeho organizátor Juraj Vaňo sa vôbec nedostavil, ráno ho zadržala polícia pre podozrenie z ublíženia na zdraví; keďže nepoveril žiadnu inú osobu organizáciou pochodu, jeho účastníci zo železničnej stanice ani nevyšli. 150 radikálov sa nakoniec začalo rozchádzať. Ešte tristnejšie dopadla i protiakcia Antify, na ktorú vraj prišlo zopár dievčat, ktoré po chvíli odišli. Polícia predviedla šiestich (v sobotu 15.3. denník SME hovorí o desiatich) pravicových radikálov, mali pri sebe boxery a nôž, jeden údajne neonacistické tetovanie. Podľa Pravdy polícia obvinila piatich radikálov z propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv iných.

Krátko po akcii informuje SITA a denník SME:

NITRA 14. marca (SITA) - Protidrogový pochod v Nitre sa dnes nekonal. Jeho ohlasovateľa Juraja Vaňa totiž ešte pred tým zadržala polícia a obvinila z ublíženia na zdraví a výtržníctva. „Zvolávateľ dal vopred vyhlásenie, že sám na mieste určí usporiadateľov,“ vysvetlil nitriansky krajský policajný šéf Ján Štark. Keďže sa však nedostavil, povolovateľ pochodu – teda mesto - nemalo partnera, ktorý by niesol za akciu zodpovednosť.

Na železničnej stanici sa napriek Vaňovej neprítomnosti zhromaždilo 150 prevažne vyholených mladíkov v bomberách. Dohliadalo na nich takmer 200 policajtov. Štark vyhlásil, že počkajú až do pol siedmej, pretože dovtedy bol pochod oficiálne povolený mestským úradom. Mladíkom sa však v daždi dlhšie čakať nechcelo a okolo 17:15 sa rozišli. Policajti predviedli šiestich účastníkov pochodu. Osobnými prehliadkami našli u štyroch z nich boxery, u jedného nôž a ďalší mal na temene hlavy tetovanie, ktoré by údajne mohlo vyjadrovať sympatie k fašizmu. Štark dodal, že účastníkov pochodu budú monitorovať celý večer, keďže už viacerí avizovali, že sa zberajú do miestnych pohostinstiev. Pôvodne sa po Nitre šírila aj informácia, že na Svätoplukovom námestí budú „pochodujúcich“ čakať odporcovia neonacistov a prívrženci Antifa, nakoniec však prišlo vraj len pár dievčat, ktoré sa čoskoro rozišli.

Čítajte tu. Video denníka SME tu. Na blogu Nepriatelia demokracie budú informácie priebežne aktualizované.

Čítajte inde

Webnoviny.sk: Pochod proti drogám nebol, organizátora zadržali + VIDEO

Pravda.sk: Nitrianski extrémisti nestihli pochodovať

Bleskovky.sk: Neonacisti v Nitre nepochodovali, organizátora zadržala polícia

Aktuálne.sk: Pochod proti drogám sa pre neúčasť organizátora nezačal

Ta3: Pochod neonacistov v centre Nitry sa nekonal


Ľudia proti rasizmu: Zastavte pochod v Nitre

Dnes sa zároveň objavila výzva organizácie Ľudia proti rasizmu na zastavenie pochodu v Nitre. Ľudia proti rasizmu vo svojej argumentácii vychádzajú, podobne ako skôr publikovaná analýza na blogu Nepriatelia demokracie, z faktu, že polícia môže zasiahnuť proti pochodu v prípade, že sa preukáže spojenie organizátorov s hnutím Národný odpor Slovensko, alebo hnutie bude počas pochodu propagované; keďže už samotná propagácia tejto otvorene nacionálne-socialistickej organizácie podľa tohto názoru napĺňa podstatu protiprávneho jednania a porušuje Zákon o zhromažďovaní.

Ľudia proti rasizmu v závere svojej argumentácie hovoria, že
"V prípade, ak účastníci pochodu dňa 14.3.2008 budú heslami, vlajkami, symbolmi alebo propagovaním internetovej stránky podporovať alebo propagovať organizáciu Národný odpor, dopustia sa trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 421 a § 422 Trestného zákona.

V takom prípade bude nevyhnutný policajný zásah voči konkrétnym jednotlivcom alebo rozpustenie celého zhromaždenia a následný zásah voči konkrétnym jednotlivcom, ktorí propagovali hnutie Národný odpor."
Viac tu.

Žiadne komentáre: